Achter de schermen: ZWIJNDRECHT

ACHTER DE SCHERMEN van het Vrijwilligershuis
gebeurt meer dan je denkt

Zo hebben we een speciale ‘taskforce‘ 😉 voor Zwijndrecht opgericht.
Onze collega’s Ellen van ’t Zelfde en Sharmila Soekhram zijn een paar keer per week in Zwijndrecht te vinden.
Zij bezoeken vrijwilligersorganisaties, nemen deel aan overleggen van Zwijndrecht voor elkaar, het samenwerkingsverband voor vrijwilligerswerk tussen diverse zorg-, welzijn- en woonorganisaties in Zwijndrecht, en hebben regelmatig contact met de gemeente Zwijndrecht.

Ook houden we wekelijks een spreekuur.
Iedere vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur op de Nederburgh, Duivenvoorde 211A, Zwijndrecht.
Vrijwilligers kunnen hier terecht met al hun vragen over vrijwilligerswerk en kunnen zich hier ook inschrijven als vrijwilliger.
En non-profit organisaties die vrijwilligers zoeken, worden voorgelicht over de mogelijkheden.

De VrijwilligersPas in Zwijndrecht
Eind juni kwamen vrijwilligers bij elkaar in het Gemeentehuis van Zwijndrecht om te brainstormen over de VrijwilligersPas in Zwijndrecht

Aanwezig waren vertegenwoordigers van VAC Zwijndrecht, ’t Weetpunt, Gemiva, HIP, Schuldhulpmaatje, Diaconaal Platform, Diverz, SWOZ, Kledingbank en Ellen en Sharmila van het Vrijwilligershuis.

We zijn benieuwd naar de ideeën van de vrijwilligers.
Hoe ziet hun ideale pas eruit? Zou je die voor nog andere zaken kunnen gebruiken, dan voor het krijgen van korting in winkels en het theater? Daar hebben de aanwezigen enthousiast over meegedacht. Zoals dat met een brainstorm gaat, zijn eerst álle ideeën op tafel gegooid. Of alles in de praktijk ook uitgevoerd kan worden, wordt naderhand besproken.
Dit zijn een aantal ideeën die ter tafel kwamen:

  • Een punten/geldspaar systeem op de kaart om met je vrijwilligerswerk bijvoorbeeld punten te kunnen sparen die het mogelijk maken om cursussen te volgen of om te doneren aan doelen naar keuze;
  • Sparen voor extra korting. Bv. 10% is normaal, maar doordat je extra punten of geld hebt gespaard meer korting;
  • Cursussen kunnen volgen op vertoon van de pas. Alleen met de pas gratis of met voordeel deelname aan cursussen;
  • Korting bij Waterbus/Ariva, waardoor het voor de organisaties aantrekkelijker word om de pas aan te schaffen voor de vrijwilliger, en de pas word bekender. De pas is dan tevens aantrekkelijk om reiskosten mee te vergoeden;
  • Sportverenigingen benaderen in Zwijndrecht om de passen aan te vragen voor vrijwilligers en ook gelijk vragen of ze korting willen geven op drankjes of gratis proeflessen verstrekken op vertoon van de pas of korting op lidmaatschap;
  • Is er een mogelijkheid om de vrijwilligersvergoeding(en) op de pas zetten?
  • Het volume van de pas verhogen met als doel de pas interessanter te maken voor deelnemende leveranciers. Naast dat de pas interessanter voor vrijwilligers dient te worden, is aandacht voor de voordelen voor winkeliers, horeca en andere aanbieders van belang.
  • Vanuit Diverz is per mail nog het volgende idee toegevoegd: Kan de pas ook de mogelijkheid bieden wederkerigheid in waarde om te zetten? Het voor een ander klaarstaan levert bijvoorbeeld punten op die elders kunnen worden verzilverd.

Na 20 oktober komt de groep nog een keer bij elkaar.

Iemand stelde voor om een klankbordgroep op te richten, zodat ook andere belangrijke thema’s voor vrijwilligers naar voren gebracht kunnen worden.

Heb je ook een goed idee? Stuur het dan op naar anja@vrijwilligershuisdrechtsteden.nl . Wij sturen het dan door naar de “Brainstormgroep” in Zwijndrecht.