VERSLAG Vrijwilligersfeest en -prijzen 2018

0

Uitreiking


Op vrijdagavond 7 december reikte wethouder Peter Heijkoop, namens de gemeente Dordrecht, de Vrijwilligersprijs 2018 uit.

1e prijs – Reddingsbrigade Dordrecht
2e prijs –  Sportclub Redo
3e prijs – De zolderkamer

0
De overige genomineerden,
Speelotheek Pip&Zo en Speeltuinvereniging Stadspolders kregen een welverdiend applaus, bloemen
én een leuke attentie.

Voor het eerst in de traditie van de uitreiking van de Vrijwilligersprijs Dordrecht ontving de winnaar van de 1e prijs een wisselbeker. Deze werd aan de vertegenwoordiger van de Reddingsbrigade overhandigd door Judith Holster, van de High Five Foundation, die vorig jaar de eerste prijs wonnen.

En waarom was er maar één vertegenwoordiger van de Reddingsbrigade?
Precies op deze avond was er een grootscheepse oefening voor hun vrijwilligers ! 🙂
Daarom vertrok deze trotse winnaar meteen na de uitreiking naar zijn club om de prijs te laten zien.

Zie helemaal onderaan voor meer informatie over deze vijf organisaties.

Feest

Deze uitreiking en het feest zijn georganiseerd door de Gemeente Dordrecht en Vrijwilligershuis Drechtsteden met een creatieve bijdrage van vrijwilligers van DOOR, creatieve broedplaats in Dordrecht.

Het feest vond plaats in de bekende bioscoop Kinepolis op de Lijnbaan 200 in Dordrecht.
Een prachtige locatie, waar we gebruik maakten van de foyer en de filmzaal. Speciaal voor de vrijwilligers was de rode loper uitgerold, zodat zij als ware prominenten hun entree maakten. Eenmaal binnen werden zij enthousiast verwelkomd door de dames van De Vertelfabriek van DOOR. Kortingsbonnen van Kinepolis, popcorn en compliment-kaartjes droegen bij aan de verwennerij.
Onze vedetten zijn prachtig gefotografeerd door fotograaf Jeroen Niemeijer en onze collega Frank Horemans [ zie album Uitreiking Dordtse Vrijwilligersprijs 2018 + Vrijwilligersfeest.]

 

 

de dames van de Vertelfabriek

 

 

Film ‘Vrijwilligerswerk is Overal 

Na de koffie werd deze film vertoond in de filmzaal.
Een waar feest der herkenning voor de aanwezigen. In de film vertellen vrijwilligers van diverse Dordtse organisaties wat voor werk zij doen en ‘hoe het zo gekomen is’ dat zij vrijwillig actief werden.

De film is gemaakt door vrijwilligershuis-medewerkster Yvette van Lonkhuizen, onze multi-getalenteerde financieel medewerkster in samenwerking met Petra Revet – theatermaker, docent expressie/communicatie, oprichter van TheaterwerkplaatsDOOR – en met filmer Paul Reehorst van www.kiwibirdproductions.com

De film staat nu op YOUTUBE, zie HIER.

 

 

Na de film werd de zaal vermaakt
door Petra Revet en positiviteitsgoeroe Hanneke,
waarna de prijzen werden uitgereikt.

 

 

0
Na alle emoties was het de hoogste tijd voor een drankje, hapje en dansen op de muziek van een van de DJ’s van Skyfly .

Om 23.00 uur uur vertrok de laatste vrolijke gast. Het was een geslaagd feest.

De prijswinnaars, wat doen zij precies

0
1e prijs – Reddingsbrigade Dordrecht

 

“Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood.
Dat is nog altijd het doel van de Dordtse Reddingsbrigade, die 26 juni 1956 als officiële oprichtingsdatum heeft. Dit wordt bereikt door middel van het geven van elementaire zwemlessen, het opleiden tot zwemmend redder, het geven van EHBO lessen en het inzetten van een moderne vloot van snelle reddingsboten voor nautische beveiligingen en hulpverlening tijdens calamiteiten en rampen.

Daarnaast heeft de DRB een Ocean- en Pool Lifesaving wedstrijdteam dat in de landelijke top goed meedoet. Een aantal (jeugd)sporters van de Dordtse Reddingsbrigade zijn geselecteerd in het nationale team.”

 

0
2e prijs – Sportclub Redo

“Sportclub Redo, opgericht in april 1980, is een stichting die mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid biedt te sporten op recreatief niveau. Iedereen met een verstandelijke beperking is welkom bij Redo, van jong tot oud. Op dit moment sporten rond de 110 mensen bij Sportclub Redo.

Wekelijks op de woensdagavond wordt zaalvoetbal, aerobics en volksdansen aangeboden aan alle mensen met een verstandelijke beperking vanaf 6 jaar. Op zaterdagochtend om de week wordt zaalvoetbal (voor kinderen van 6 t/m 15 jaar) en sportinstuif (vanaf 12 jaar) beoefend. Eens in de maand op de woensdagavond wordt er klimwand geklommen. Om de diverse sporten voor iedereen toegankelijk te maken, biedt Sportclub Redo hierbij ook vervoer aan (tegen een kleine, redelijke vergoeding).”

3e prijs – De zolderkamer

De Zolderkamer is een initiatief van Mathanja, moeder van twee kinderen die ‘anders’ zijn.

“Anders is alles dat afwijkt van het algemeen gemiddelde. “Anders” kan allerlei namen hebben: ADHD, autisme, hoogsensitief, hoogbegaafd, een beperking, nieuwetijdskind, etc.”
“De ‘verzwarings oplossingen’ zoals kussens, dekens en vestjes geven (diepe) druk. Dit is rustgevend. Wanneer je problemen hebt met het verwerken van prikkels kunnen deze producten (soms) helpen.”

Inmiddels wordt Mathanja geholpen door vrijwilligers omdat er zoveel vraag is naar haar producten.

 

De overige twee genomineerden voor de vrijwilligersprijs zijn gekozen uit circa 45 organisaties die zich voor de prijs hebben aangemeld.
Een hele prestatie! In willekeurige volgorde:

Speelotheek Pip&Zo

“Een speel-o-theek is voor speelgoed, wat een bibliotheek is voor boeken. Een speel-o-theek leent speel- en spelmateriaal uit dat aansluit bij de ontwikkelingsfase van een kind. Hier kunnen ouders, opvoeders, gastouders, opa’s & oma’s en kindgerichte organisaties gebruik van maken. Hierdoor kunnen alle kinderen spelen wat past bij hun motorische, cognitieve en sociale-emotionele ontwikkeling.

Het speelgoedassortiment is afgestemd op de doelgroep en voldoet aan de kenmerken: passend, verantwoord, veilig, interessant, uitdagend en leuk. De meerwaarde van speelgoed lenen is in eerste instantie om het thuis uit te proberen en daarnaast geeft de speelotheek informatie over spelen en speelgoed.”

Speeltuinvereniging Stadspolders

“Een groepje enthousiaste ouders neemt in 1989 het initiatief om een speeltuin op te zetten. Het gemeentebestuur stemt in 1991 in met het plan voor een speeltuin annex peuterspeelzaal. De eerste steen van het gebouw wordt in 1994 gelegd — de speeltuin is een feit.
Vanaf dat moment groeit en bloeit de speeltuin tot wat het nu is: een veilige plek waar kinderen leren ‘samen spelen’, ‘samen werken’ en vooral ‘samen leven’!
Ook voor tieners, jongeren, volwassenen en senioren ontwikkelt de speeltuin activiteiten op maatschappelijk vlak. Scholen komen voor een leuke speelochtend en de zalen worden verhuurd voor kinderfeestjes. De zojuist vernieuwde keuken biedt veel mogelijkheden.

Onze enthousiaste vrijwilligers zorgen voor de rest!”